BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. augusztus 1., szombat

Hát, akkor süssünk cobblert!

Már számtalan helyen (értsd: blog) olvastam a cobblerről. Mindenféle gyümölccsel süti a gasztronépség.
Nosza hát, enyém a konyha és akkor én is kipróbáltam ezt a sütimicsodát. Leginkább azért állt szándékomban ilyet elkövetni, mivel pár hete a Tacskóban akciós volt a lepénysütő és gyorsan beszereztem egyet. Mi mással is szentelhettem volna fel, mint egy ilyen édességgel! A receptet nem tudom honnan szedtem, mert én azt úgy szoktam, hogy elolvasom, megtetszik, felírom egy papírra és nem jegyzem meg mégis honnan ered. Viszont ha 20 ilyen cobbler receptettel nem találkoztam, akkor eggyel sem. Gyakorlatilag egy pontban volt eltérés bennük : a tejföl-tejszín-joghurt kérdéskörében. Na, ezt én megoldottam, mivel csak az egyikből volt itthon!

És így szól a recept:

COBBLER

1/2 kg gyümölcs (jelen esetben alma)
2 evk keményítő
3 evk barnacukor (szigorúan barna!)

25 dkg liszt
5dkg barnacukor + a tetejére megszórni
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj (hát, én margarinoztam, szégyen, nem szégyen)
1 tojás
1 pohár natúr joghurt (175g)
csipet só
darált dió (opcionális)

A gyümölcsöket tisztítás szeletelés után a keményítővel, cukorral leszórjuk egy tálban, jól beleforgatjuk. A lisztet, cukrot, sütoport, vajat, joghurtot, sót tésztának összegyúrjuk. Nekem ragadt a tészta, nem szégyeltem lisztezni. A gyümölcsöket vajjal kikent tál aljába tesszük (jénai vagy tűzálló), elsimítjuk. Megszórjuk a tetejét darált dióval. A tésztából kis gombócokat készítünk és a gyümölcs tetejére tesszük Nem baj, ha nem érnek össze, mert a sütőpor dolgozik. Előmelegített sütőben, 175 fokon 30 percig sütjük.



A végeredmény meggyőző és laktató. Családi adag lesz belőle. Azt hiszem a papírról átkerülhet a recept a "nagy könyvbe".


0 megjegyzés: