BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. október 27., kedd

Vöröslencse főzelék

Ezt találtam a növényről a Terebess-en:

A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád tagja (tehát a hüvelyesek közé tartozik), őshazája a Földközi-tenger vidéke. Már bronzkori és vaskori maglelet is napvilágra került a mai Afganisztán területén. Mind a mai napig fontos szerepet játszik a délázsiai, főként indiai hitvilágban és a vallással szorosan összefüggő konyhaművészetben. Világszerte kapható és felhasználható az úgynevezett "dhalételek" készítéséhez, például a "tuvar dhal" (tompa narancssárga színű feles borsó, amelynek jellegzetes földes íze van, és simán vagy olajosan kapható) helyett is használhatunk vörös lencsét. Sok lencsefélét emlegetnek indiai nevén valamilyen dhalként. Curryvel, főételként vagy köretként tálalják a hagyományos indiai kultúrában. A vörös lencse vagy vörös dhal sós vízben vagy fűszeres lében megfőzve önálló fogás is lehet, de alkotórésze a levesszerű rasamnak vagy a sambharnak, de néhány nyers saláta összetevője is. A dhalételek, fűszerezésüknek köszönhetően, nagyon ízletesek és sokszínűek. Előszeretettel készítenek belőle kenyeret, tölteléket is. A vöröslencse-lisztet pedig a papadam készítéséhez használják.
Felhasználás előtt mossuk meg alaposan és távolítsuk el a sérült szemeket, valamint a szennyeződéseket, kavicsokat. A többi szárazhüvelyessel ellentétben nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni, valamint a főzési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagú lesz. Könnyen csíráztatható, így tovább bővül a felhasználási lehetősége. Csírája salátákat, párolt zöldségeket, rakott ételeket, töltött ételeket gazdagíthat.
A vörös lencse sokrétűen felhasználható a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásban, a hagyományostól eltérő, különféle vegetáriánus étrendekben, de bizonyos gyógyétrendekben is ott a helye. A zöldségekhez képest a hüvelyeseknek, és így a vörös lencsének is magas az energiatartalma (1436 kJ, vagyis 342 Kcal/100 g) és a fehérjetartalma (26 g/100 g), amely tulajdonságok alkalmassá teszik arra, hogy vegetáriánus étrendek alapját képezzék, annak ellenére, hogy aminosav-összetételét ki kell egészíteni. Ez a kiegészítés könnyedén megvalósítható, ha a lencseételhez valamilyen gabonafélét fogyasztunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hüvelyesek közös jellemzője, hogy olyan fehérjéket, közös nevükön lektineket tartalmaznak, amelyek toxikus változatai gátolják a tápanyagok felszívódását, ezáltal hasznosulásukat (antinutritív anyagok), továbbá akadályozzák a sejtek fehérjeszintézisét.
Jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz (53 g/100 g), amely szintén előnyös tulajdonság, ha vegetáriánus étrend alapanyaga. Magas szénhidráttartalma ellenére kitűnő alapanyaga lehet a cukorbetegek étrendjének, hiszen a glikémiás indexe alacsony, amely azt jelenti, hogy csekély mértékben és lassan emeli meg a vércukorszintet. Ez az állítás kifejezetten akkor igaz, ha a hazai, hagyományos konyhatechnológiától elszakadunk, és inkább az indiai konyha szerint készítjük el. Így pikáns ízű, zsírszegény, sűrítés nélküli ételeket célszerű készíteni a vörös lencséből.
Jellemző továbbá az élelmirost-tartalma (19 g/100 g), amely arra is alkalmassá teszi, hogy ne csak az egészséges táplálkozás egyik fontos nyersanyaga legyen, hanem a székrekedést kezelő, a béldivertikulózist, béldaganatokat megelőző étrendben is felhasználjuk. Oligoszacharid-tartalma, amely elsősorban raffinózból (0,3 g/ 100 g) és sztachnózból (2,5 g/100 g) áll, puffadást, flatulenciát és hasmenést okoz. Ezért minden olyan betegségben érdemes elkerülni, amely hasi diszkomfortérzettel, puffadással jár. Ugyanígy kerülendő renyhe emésztés, például idősek esetében.
Magas purintartalma (150 mg/ 100 g), illetve energiatartalma miatt nem ajánlott a fogyasztása köszvényes betegeknek. A zöldségekhez képest egyes ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kálium (1150 mg/ 100 g), foszfor (400 mg/100 g), vas (5 mg/100 g). Fontos azonban megjegyezni, hogy a viszonylag magasabb ásványianyag-tartalom igen rossz hatásfokkal szívódik fel magasabb élelmirost-, fitinsav- (0,7 g/100 g), illetve oligoszacharid-tartalmának köszönhetően. Vitamintartalmából a Bvitamin-csoport tagjai emelendők ki.
Habár az előzőekben említettem, hogy magas az energia- és a szénhidrát-tartalma, mégis a magyar konyhatechnológiai szokásoktól eltérően, energia- és zsírszegény módon elkészítve a vörös lencse színesítheti a fogyókúrázók étrendjét is.
Összegezve: változatos, fantáziadús konyhatechnológiával ízletes, számos étrendbe beilleszthető étel készíthető a vörös lencséből.

Hát, igen hatalmas előnye, hogy nem kell előző nap beáztatni és így az én azonnal kigondolós konyhámban is gyorsan elkészül. Csak átmosom, akkor kicsit ázik és máris megy a fazékba. És gyorsan kész is van. Látványra nem túl szép a belőle készült főzelék, képet ezért nem mellékelek. Leginkább valami átbulizott éjszaka másnapi "eredményére" hasonlít. Viszont az íze jó. Nekem van némi sárgaborsó beütése. És nem lesz ám főzés után olyan szép színe, mint a kiinduló állapot. Valamelyik héten az ertéeles főzőműsorban főztek vöröslencse levest és a vendégek kiröhögték a házigazdát, hogy hol van a vörös a levesből. Hiszen a menükártyára az vót írva! Hát, kérem... főzzön egyszer azt majd megtudja, mi lesz a vörösből. Leginkább sárga.


Vöröslencse főzelék (2 személyes adag)

Én úgy szoktam, hogy....
Személyenként kb. 10 dkg v.lencse számolandó. Ezt átmosom, ami rossz, kiszedem. Egy kis fej vöröshagymát egy pirinyó olajon sárgára pirítok, majd jöhet a megmosott lencse, felöntöm vízzel (hogy jól ellepje) és nyomok hozzá 2 gerezd fokhagymát. Teszek bele 2 babérlevelet, sót. Puhára párolom. A fedőt levéve megvárom, amíg elpárolog a leve és besűrűsödik. Ha kedvem tartja tejföllel/szójatejföllel a végén ízesítem.
Finom gabona fasírttal remek ebéd!!!!

1 megjegyzés:

Dufi írta...

Szeretem a vöröslencsét... :)