BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. október 7., szerda

Birsalmakompót

Nem tudom, miért van olyan hátrányos helyzetbe száműzve a birsalma (legalábbis nálunk otthon). Szegény fa minden évben ontja magáról a termést, mi meg nem tudunk vele mit kezdeni. Vagy inkább hozzáfogni nincs kedve senkinek. Mivel 100% bio, ezért férges, sokat kell darabolni és betonkemény. A birsalmasajt meg ha készül is, ott felejtődik a spájzban és csak következő nyáron kerül elő. Akkor meg már megint betonkemény. Ez egy ördögi kör!
De idén megígértem az anyukámnak, hogy igenis nem felejtjük el, így készített sajtot, sőt még ivólére is rászánta magát. Így idén kivételesen egész jó a százalékos arány a felhasználás tekintetében.
Én pedig "nagymama kaját" készítettem belőle: kompótot. Nem vagyok egy nagy befőttevő, de ez elfogyott, sőt most készül a következő adag.

Birsalmakompót

Birsalmákat megtisztítjuk, összedaraboljuk (hámozni nem szükséges, mert akkor "ragacsos" lesz a leve, mivel kioldódik a pektin), feltesszük főni pár szem szegfűszeggel és kevés fahéjjal. Cukorral, édesítővel, mézzel édesítjük (kinek hogy tetszik). Ha készre főtt, lehűtjük. A hűtőben pár napig eláll.

0 megjegyzés: