BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. november 9., hétfő

A Tejföl lepény

Az A..., mert nekem bárki, bármit is mond, ez a legfinomabb, a legjobb változat. Drága nagymamám sütötte sok-sok éven át. Véletlenségből került elő a recept, a felszaporodott tejföl mennyiséget kellett valamilyen úton-módon pusztítani (hát, igen, a házi tej házi tejföllel jár). Anyukámnak pedig eszébe jutott a tejöl lepény. Nagyon-nagyon régen nem készült.


A recept a féltve őrzött, mama füzetéből származik. Ő nagyon gyakran sütötte, neki már nem kellett hozzá a puska. Mi pedig először dekódoltuk a sorokat és utána elkészítettük. Az első akadály az omlós tészta készítése volt, a tészta aljának. Na, jó, de mennyit gyúrjunk??? Aztán anyuka próba szerencse alapon gyúrt egy adagot és elég lett. A többi már gyerekjáték volt (tehát ez volt az én részem a dologból :D).

Ja, és a füzet... Sok recept van benne, de mióta az eszemet tudom három dolgot sütött belőle a mamám (és aztán mi is): darált tésztát, mézes tésztát és ezt a tejfölös tésztát. Mert nekem sok-sok évig (sőt még néha ma is ;) ) minden sütemény TÉSZTA volt. Felénk így szokás... tésztát sütünk, fröstökölünk reggeli helyett és szármát eszünk karácsonykor.


Tejföl lepény

Első lépésnek omlós tésztát gyúrunk. Olyat mint, amit a túrós tészta alá szoktak (bővebb információm nekem sincs). Majd 6 dl tejfölt (3 pohár) elkeverünk 3 kanál liszttel, 3 kanál porcukorral, hozzáadunk 3 tojás sárgáját. A tojásfehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a tojásos masszába. A kinyújtott tésztát kizsírozott tepsibe tesszük és a tojásos-tejfölös dolgot ráöntjük. Kb. fél óráig sütjük, amíg a süti teteje szép barnára sül.

0 megjegyzés: