BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. november 2., hétfő

Az igazi tökszezon... - Sütőtökös muffin

Hát, igen! Itt a tél illata és ezzel a sült töké is. Nem nagyon foglalkoztatott idáig a sütnivaló tök egyéb irányú felhasználása, de mostanában egyre-másra jönnek szemben az ilyen alapanyagot felhasználó receptek. Nővérkém már produkált néhány sütésnyi sütőtökös muffint idén, de nekem az nem volt az igazi. A desszert.eu-n találtam egy verziót, kipróbálásra érdemesnek találtam. Igaz, az eredeti mutatósabb, viszont én nem szeretem a sütik tetejét még tovább édesíteni, ezért sosem díszítgetem.
Viszont ennek a muffinnak van egy titka: aznap nyomdafestéket nem tűrő jelzőket használtam, amikor a sütőpapírkájából akartam kiszedni. Több maradt a papíron, mint amit érdemben ki tudtam kaparászni. Másnap pedig megtörtént a MAGIC! Láss csodát, egy papírra ragadt darabka nélkül kivált belőle!!! Nagy volt az öröm, bódottá!
Tehát: ajánlott a másnapi fogyasztás :) (és aki kibírja, írja meg!) vagy extrémen olajozott/zsírozott muffinsütő használata, papír nélkül.

Továbbra sem szimpatizálok az olyan receptekkel, amelyikből nem PONT 12 darab muffin lesz. Ha annyiról szól a recept, akkor ne legyen se 11, se 16. Persze, most sem lett 12... (de a receptek legtöbbjénél összejön), ezért a maradék tésztát a lízinggyerekeimnek sütöttem meg. Majdnem olyanok lettek, mint a bolti Dörmi :D és még a tököt se vették észre benne. Hihihi...


Na, igen! Mikor nem vagy már gyerekszámba véve a családban? Amikor ezek a kimaradt finomságok már nem neked sülnek, hanem vannak nálad kisebbek, akiknek jó szívvel megsütöd és odaadod :D (én is akarok macit enni!!!!!!:D)


Sütőtökös muffin (nem PONT 12 darabhoz) (némi változtatással az eredetihez képest...)

20 dkg nyers, finomra reszelt tök
fél citrom leve
2 db tojás
10 dkg barna cukor
80 ml olaj
50 ml tej
150 g natúr joghurt (tehát egy kis poharas)
25 dkg liszt
1 mk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 tk fahéj
csipet só

A tököt lereszelve a citromlével meglocsolva egy lábosban/fazékban/kotlában/csetreszben 10 percig pároljuk. Közben kevergetjük. Majd az összes nedves hozzávalót (tojás, olaj, tej, joghurt) és megpárolódott tököt botmixerrel (!) meg mixeljük. Hozzáadjuk a többi összetevőt még egyet-kettőt mixelünk, majd áttérhetünk a fakanálra. Muffinformába lapátoljuk 3/4-ig és 25-30 perc alatt közepes hőmérsékleten megsütjük.

0 megjegyzés: