A köles az új "találmányom" a konyhában. Nem használtam nagyon sokáig, viszont mostanában egyre több olyan receptet találok, amelynek összetevője és érdemes lenne kipróbálni. A kölesből készült hamis túrógombócra is elég sokáig rápihentem, amíg belevágtam. Nincs pedig benne semmi bonyolult, csak kell az elkészítéshez egy kis idő és már előző nap tudni kell a másnapi menőt (ami nálam eléggé ad hoc jellegű), hiszen a kölest egy éjszakára be kell áztatni.
A kiindulási pont a Napfényes Alapítvány Gabonaételek című szakácskönyvében olvasható. Mivel én azért vegán nem vagyok, én meg antivegánosítottam a receptet (került bele tejtermék).
A kiindulási pont a Napfényes Alapítvány Gabonaételek című szakácskönyvében olvasható. Mivel én azért vegán nem vagyok, én meg antivegánosítottam a receptet (került bele tejtermék).
Hamis túrógombóc kölesből
15 dkg köles (előző este beáztatni)
60 g búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
2 evk vaj
5 dl tej
2 dl joghurt
10 dkg barnacukor (az eredetiben 20 dkg, de 10 is bőven elég!)
1 citrom leve
0,5 dl olaj
csipet só
A beáztatott kölest a tejjel és a cukorral feltesszük főni. Kevergetve addig főzzük, amíg a köles majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a darát és a vajat, majd készre főzzük. Letakarva megvárjuk, amíg meghűl annyira, hogy kézmeleg legyen. Ekkor hozzáadjuk a citromot, a sót és a joghurtot. Gombócokat formázunk belőle (ha lágy, keverjünk bele darát) és az olajon megpirított morzsában megforgatjuk. Cukorral elkevert tejföllel kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése