BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. szeptember 10., csütörtök

Kölesgombóc

A köles az új "találmányom" a konyhában. Nem használtam nagyon sokáig, viszont mostanában egyre több olyan receptet találok, amelynek összetevője és érdemes lenne kipróbálni. A kölesből készült hamis túrógombócra is elég sokáig rápihentem, amíg belevágtam. Nincs pedig benne semmi bonyolult, csak kell az elkészítéshez egy kis idő és már előző nap tudni kell a másnapi menőt (ami nálam eléggé ad hoc jellegű), hiszen a kölest egy éjszakára be kell áztatni.

A kiindulási pont a Napfényes Alapítvány Gabonaételek című szakácskönyvében olvasható. Mivel én azért vegán nem vagyok, én meg antivegánosítottam a receptet (került bele tejtermék).

Hamis túrógombóc kölesből

15 dkg köles (előző este beáztatni)
60 g búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
2 evk vaj
5 dl tej
2 dl joghurt
10 dkg barnacukor (az eredetiben 20 dkg, de 10 is bőven elég!)
1 citrom leve
0,5 dl olaj
csipet só

A beáztatott kölest a tejjel és a cukorral feltesszük főni. Kevergetve addig főzzük, amíg a köles majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a darát és a vajat, majd készre főzzük. Letakarva megvárjuk, amíg meghűl annyira, hogy kézmeleg legyen. Ekkor hozzáadjuk a citromot, a sót és a joghurtot. Gombócokat formázunk belőle (ha lágy, keverjünk bele darát) és az olajon megpirított morzsában megforgatjuk. Cukorral elkevert tejföllel kínáljuk.

Nagyon finom és kiadós ebéd lett belőle. Kb. négy személyre elegendő mennyiség, így ettem egy pár napig (ilyesmire nem nagyon vevő senki, a köles szó elrettentően hat), még a fagyasztóba is került.

0 megjegyzés: