BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. augusztus 1., vasárnap

Nigella, a törökméz és a világ legcsúnyább dolga, ami eddig a konyhámban készült

Ezt sikerült ma produkálnom:

Igen! Gusztustalan és elég sok asszociációt feldob.

Ez törökméz lett volna. Valamelyik este a Nigella műsorát néztem félálomban. Nem vagyok nagy barátságban a főztjével, mert nálam sosincs tintahal a fagyasztóban és a kamrámban sincs zsákszámra fenyőmag. Egyszerű vagyok. De akkor épp egy egyszerű dolgot készített. Három alapanyagból készített törökmézet. Én egy telefonszámot nem tudok megjegyezni (még a sajátomban is bizonytalan vagyok 2 év használat után), nemhogy egy egész receptet. Elalvásig mantráztam magamban és még reggel is tudtam, nagyszerű!
Amikor csészével mérte a cukrot a hölgy és a szinkron azt mondta 10 dkg, akkor már sejtettem, hogy valami nem biztos, hogy szöveghű. No, de fél mennyiségben megkockáztatom a dolgot. Ne pazaroljunk annyit, ha mégsem lesz jó.
Tudtam én, hogy előrelátó vagyok. Mert nem lett jó.

Szóval az egésznek az a lényege, hogy 10 dkg cukrot és 2 evk cukorszirupot (én a juharszirupnál maradtam) el kell keverni, majd karamellt kell készíteni. Ha ez megvan 2 teáskanál szódabikarbónát kell hozzáadni, a tűzet elzárni és kavarni, gyorsan, végül egy sima felületre rá kell önteni és megvárni, amíg megszilárdul.

Hát, ez nálam úgy nézett ki, hogy a kedvenc edénykémben nekikezdtem, karamell megtörtént, tűz elzár, szódabikarbóna bele. Ekkor, a kémiai reakció bizonyára elindult, mert 5 ms alatt akart kijönni a négyszeresére dagadt cucc és szilárdult bele az edénybe, mint a beton. Alig bírtam gyorsan valamennyit kikaparni belőle. Ez látható a fenti képen. Mint egy adag purhab. Ekkor azt hittem, vége a lábaskámnak, de még a habverőnek is. De hál'Istennek sikerült fémdörzsivel lekaparni, viszont a konyhaszekrényem festékét sikerül megolvasztani, mert ügyesen rátettem ijedtemben a forró edényt.

Az íze pedig borzasztó, tömény szódabikarbóna. Lehet, hogy a gyógyszertári szódabikarbóna más, mint a bolti? Vagy gyárilag a recept rossz? Nem akarom tudni. Inkább veszek a vásárban tíz évente egyszer törökmézet.

0 megjegyzés: