BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. április 4., vasárnap

Húsvéti fonott, foszlós kalács

Kezdek ráérezni a kelt tésztára.
Elhatároztam, hogy már pedig akkor is fonott kalácsot fogok sütni húsvétra. Magamra szedtem egy kis irodalmat a netről és elindultam tegnap kenyérlisztet venni. Azt olvastam, hogy a profik ebből dolgoznak. De én ezt annyira übermisztikus dolognak gondoltam, hogy egyből a reformélelmiszer-boltot céloztam meg. Há' hol máshol kaphatok én BL-80-as lisztet?! Na, ott nem! Már elkönyveltem, hogy akkor biza, marad a jó kis BL-55, lánykori nevén finomliszt.
Délután eltévelyedtem a Te.coba. Kíváncsiságból megnéztem a liszteket, hátha... És hol máshol van tele a polc kenyérliszttel, mint ott. Persze csak két kilós kiszerelésben van, de sebaj! Majd elfogy.
Aztán ma nekifogtam. Jól bedagasztottam. Kézzel. S. Norbinak üzentem is közben, hogy égjen a zsír. Kemény meló kézzel dagasztani, de aztán az egy órás kelesztés után ez lett az eredmény:

A 3 literes kelesztőtál csurig lett. Ekkor már nem is fájt a karom! :)
Aztán, ahogy azt az internetről tanultam, megfontam:

Elég termetes lett, ahhoz képest, hogy fél kiló liszttel dolgoztam, nem is fért bele a tervezett tepsibe.Ja, és azért nem a nyújtódeszkán zajlik a munka, mert azt anyukám már lestoppolta és épp a sajtos stangli várakozott rajta. Nekem maradt a "viackos". Szép magyarsággal...
De aztán a kalácskám a tepsiben is dolgozott egy fél órácskát sütés előtt:

Aztán ment a jó meleg sütőbe és itt az eredmény:


Az íze pedig tökéletes! Most kicsit vállon veregetem magam. :D
Pont olyan, mint a bolti. Azt pedig én nagyon szeretem mézecskével. Ezt is úgy ettem :D és nagyon jó volt! És családi méret lett belőle.

Foszlós, fonott kalács:

50 dkg kenyérliszt (BL-80)
2 dkg élesztő
4 dl langyos tej (lehetőleg házi)
10 dkg cukor
csipet só
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
6 dkg olvasztott margarin

A lisztet már előző este meleg helyre tesszük (értsd: ne a hideg spájzban legyen, hanem a meleg konyhában, mert különben nem fog megkelni a tészta). Másnap egy tálba szitáljuk. Az élesztőt pici tejjel, kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ha kész a kovász, tésztát gyúrunk a hozzávalókból. A maragrint apránként adagoljuk, mindig akkor tegyünk a tésztába, ha már az előző adagot bevette. Addig dagasztjuk, amíg a táltól és a kéztől elváló sima tésztát kapunk (ez a munka eléggé fárasztó része, de megéri!). Egy óra hosszáig meleg helyen kelesztjük.
Majd megfonjuk lisztezett deszkán és a kikent (vagy kipapírozott és kikent) tepsin még fél óráig kelesztjük (vigyázva arra, hogy nehogy a tésztát hideg ne érje). Sütés előtt megkenjük tojással. Végül előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük, 5-6-os fokozaton. Ha nagyon sül a teteje, borítsuk le papírral.

0 megjegyzés: