BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. február 14., vasárnap

Hurrá! Kenyeret sütöttem!

Sosem próbálkoztam még kenyérsütéssel, nem voltam elég bátor. Kenyérsütőgéppel már szemeztem, de tudom, hogy nem használnám ki, mert nagyon ritkán eszem kenyeret. Ez persze azért is van, mert a közelben nem lehet kapni, olyan verziót, ami az én "igényeimnek" megfelelne (szóval ne legyen bezacskózva már 4 napja, ne legyen tele minden fölösleges adalékkal és ne simalisztből készüljön... ilyenek az igényeim). A kenyérmentességhez pedig már jó pár év alatt hozzászoktam.
De most megpróbálkoztam a sütéssel. Na, nagy fejest nem ugrottam a témába, a kovász és az öregtészta még várathat magára, de a Gabojszánál talált recept nagyon jónak tűnt.
Este 11-kor (farsangi mulatság után...) bekevertem a tésztát, másnap délelőtt megtiszteltem a sütőt egy alapos takarítással és már sülhetett is a kenyér.
Az eredmény meggyőző lett már kinézetre is:


Aztán a külső után a belső is sikert aratott:


Finom, ropogós héjú kenyérkém lett. Receptet nem írok, mert mindent a Gabojszánál leírt módon csináltam. Ajánlom mindenkinek!
A megadott mennyiségből egy 90 dekás cipó lett. Sülés után én vízspriccelővel megfújtam a kenyeret párszor és 3 konyharuhába betekerve hagytam kihűlni. Ettől nem lesz ehetetlenül kemény a külseje, hanem finoman ropogós marad (ezt anyukámtól tanultam). És a lenmagot (mivel 1 kanálnyi volt itthon) napraforgómaggal pótoltam ki, amit előzetesen szárazon megpirítottam egy serpenyőben.


0 megjegyzés: