BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. február 2., kedd

Korhelyleves

Azt hittem, hogy a "nagy rohanás" a félév végével és a sulis időszakom leteltével elmúlik. De mégsem. Nem nagyon van időm a konyhára, csak egyszerű dolgokat készítek, azt is sürgősben és nem sok kedvvel.

Ez a leves sem most készült, de elfelejtettem a nagy jövés-menésben feltenni. Igaz, kicsit csaltam, mert virslit használtam hozzá, de az a félévente 1 pár virsli elnézhető dolog. ;) A káposzta házi, anyuka saját savanyítása. C-vitaminszükségletet ősztől tavaszig a savanyú káposzta biztosítja családnak. Össze sem lehet azzal hasonlítani, amit a boltban árulnak. Ebben nem csak mutatóban vannak a fűszerek, hanem az ízét adják. Nagyszüleim sok-sok évtizede érlelik telente 3 fahordóban a káposztát. Volt honnan megtanulni anyunak. A macera elég sok vele, de így kb. 70 Ft-ba van kilója... Inkább ezt eszem, mint a C-vitamin tablettát...



Korhelyleves (6 személyre)

1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kk. őrölt paprika, 50 dkg savanyú káposzta, 1,5 liter víz, 1 mk. őrölt bors, 1 kk. só, néhány babérlevél, 3 virsli, 2 dl tejföl, 2 evk. zabpehelyliszt

A vöröshagymát az olajon megfuttatjuk. Tűzről levéve a paprikával megszórjuk. A káposztát, ha nagyon savanyú kimossuk, kinyomkodjuk, majd a paprikás hagymába forgatjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük. Nagy lángon felforraljuk, majd kb. fél óráig kis lángon főzzük. A virslit felkarikázzuk és a káposztához adjuk. A lisztből, tejfölből és kevés vízből habarást készítünk és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Megvárjuk, amíg újra forr és tálalhatjuk!

Igazi téli eledel, laktató, egyszerű és finom!

0 megjegyzés: