Tegnap sütöttünk Anyukával közösen, békében (már említettem "két dudás egy csárdában...hajajaj") és nyugalomban. :D Tipikus nagymama sütemény készült: szalalkális kiszaggatós, azaz Cuknis! Ez az a fajta süti, amit az ember megsüt és 3 hétig rájár. Tea, tej, kávé mellé tökéletes rágcsálnivaló és nem a boltban kell megvenni horribilis áron a kekszecskét. Egyszerűen elkészíthető, kiadós. Dupla adagot készítettünk, mert a család egyik fele kirándulni megy és ez lesz az útravaló (hamuba sült pogácsa helyett :D ). Nagyon sok lett belőle, marad elég itthon is!
3 evk cukor (tényleg ennyi!)
1 kis pohár tejföl
1 evk zsír
1 tojás
2 dkg szalalkáli 1 dl tejben feloldva
Mártogatni: 1 tojás, kristálycukor, durvára tört dió
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, lisztezett nyújtódeszkán nyújtjuk és szaggatjuk formákkal (jelen esetben szív és csillag). A kiszúrt formákat megkenjük tojással, majd cukorral összekevert darabos dióba mártjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk, addig sütjük, amíg szép pirosra sül a teteje. Várjuk meg, amíg kihűl, utána fogyasszuk!!!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése