Néhány éve szokás nálunk nemcsak szilvás, hanem szamócás gombócot is készíteni. Távoli lakhelyemen kicsit elkesedeve fogadtam a hírt, hogy anyukám készített is a családnak a múlt héten. Én pedig kimaradok a jóból...:( Na, felkerekedtem a szombati piacon szamócát vásárolni. Először lábon kihordtam egy kisebb infarktust, amikor láttam, hogy az ára 600-800Ft közt mozog, majd nyeltem egy nagyot és vettem egy jó adagot (otthon 350-400Ft...). Aztán nekiálltam a gyártásnak és rájöttem, miért is veszik meg a gombócot az emberek mélyhűtött formában. Szóval nem a 10 perces kaják közé tartozik. Én azt nem szoktam venni és készíteni is most sikerült először. De a siker teljes volt, pont olyan lett, mint anyué (vállveregetés).
Szamócás gombóc (20 méretes lett belőle)
60 dknyi öregkrumplit héjában megfőztem. A főtt krumplit pucolás után egy tálban krumplinyomóval összetörtem, hűlni hagytam. Amikor már langyos volt, egy tojást beleütöttem és egy kiskanálnyi (uram bocsá') zsírt tettem bele, majd annyit lisztet gyúrtam bele, amitől nem túl ragadós tésztát kaptam. Ez a krumpli súlyával közel megegyező mennyiség. Én 2/3 rész teljes tönkölylisztet és 1/3 sima lisztet használtam. Kb. fél centi vastagságúra nyújtottam rögvest (az állástól lelágyul a tészta) és négyzeteket vágtam belőle (kb. 8x8-asokat). Minden kis négyzetet megszórtam egy fél kiskanálnyi búzadarával (ami a nedvességet összeszedi és nem ázik el a tészta), majd egy-egy fél szem szamócát tettem rá (persze a szamóca méretétől függően). Ezekből gombócokat formáztam és forró vízben addig főztem, amíg feljöttek a tetejére. Egy teflonos edényben fele-fele arányban zabkorpát és zsemlemorzsát pirítottam pici olajon. A kifőtt gombócokat ebben forgattam meg. Fahéjas cukorral tálaltam.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése