BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. augusztus 21., szombat

Cukkinidömping

Szerintem idén megdöntöttem az "egy szezon alatt elfogyasztott tökfélék" rekordját. Tököt eszünk cukkinivel vagy fordítva. Idén ebből van sok, ezt kell szeretni. Jövőre majd máshogy lesz. A főzelék már unalmas, rántani, olajban sütni gyűlölök. Jött hát a leves, méghozzá krémleves.


Cukkini-krémleves

A zsenge cukkinit hámozás nélkül kockára vágtam (kb. 75 dkg lehetett), egy fej vöröshagymát összedaraboltam. Egy evőkanál olívaolajon megfuttattam a hagymát, majd beletettem a cukkinit. Átforgattam és kevés vízzel (kb. 1 deci) felöntöttem. 2 gerezd fokhagymát nyomtam bele, ízesítettem sómentes vegetával, pici sóval és fedő alatt megpuhítottam. Amikor megpuhult felengedtem kb. 1,5 liter vízzel, tárkonyt adtam hozzá és megvártam, amíg felforr. Botmixerrel a tűzről levéve összeturmixoltam, majd vissza a tűzhelyre. Egy evőkanál lisztből és egy deci főzőtejszínből habarást készítettem, ezzel sűrítettem a levest. Egyet forrt és kész. Reszelt sajttal és pirított kiflikockával fogyasztottam.

2010. augusztus 11., szerda

Ki látott már ilyet?

Ilyen durva színű pókot. A kép nem is adja vissza olyan jól. Szinte már neonsárga volt. Ez mutálódott dolog? Vagy csak kaméleonos a virág miatt? Locsolás után jött elő és 2 napig volt a vendégem. Én nem értek a pókokhoz, de ez a szín természetes?

Sunshine koktél

Milyen trendi neve van... :) Pedig nem kell hozzá sok tudomány.
Minden ingyenes kiadványra lecsapok. Sajnos, gyermeki énem felnőtt fejjel is szorgalmasan gyűjti a pénztár környékén fellelhető prospektusokat, újságokat. Imádom a katalógusokat és órákig tudok árakat összehasonlítani az akciós újságokban. Olcsó szórakozás.
Na, a héten Sp.ros Harmónia újságot zsebeltem be. Abban találtam ezt a nyári frissítőt. Nagyon egyszerű, de marha jó! Kicsit variáltam rajta. Ha már unjuk rágni a dinnyét, inni is lehet.


Sunshine koktél

2 nagy szelet dinnye
1,5 dl almalé (bolti verzió)
kb. 1 evk citromlé (a mennyiség ízlés kérdése)
jégkocka

továbbá: lehet még édesíteni 1 kiskanál mézzel

A dinnyét kimagoztam (ez a melós rész...én nem köpködök amúgy sem, annál lustább vagyok), kisebb kockákra vágtam és turmixgépbe tettem. Hozzáöntöttem az almalevet és a citromot. Összeturmixoltam, majd a jégkockát beletettem és összetörettem a géppel (az enyémen van crusher).
Az eredeti recept ír édesítést is, de nem éreztem hiányát. A dinnyétől elég édes volt, passzolt hozzá a citrom.
Pohárba öntöttem és élveztem a napsütést pohárral a kezemben.

Hmmm... legközelebb talán egy kicsit felnőttesítem némi vodkával...

2010. augusztus 5., csütörtök

Ahány ház, annyi körözött

Szerintem, a körözöttre nincs standard recept. Egy biztos a túró, az őrölt paprika, hagyma nem hiányozhat belőle. De az arányok és a titkos összetevők tárháza végtelen. Viszont a bolti verziót emberiség elleni bűntettnek tekintem. Ehhez aztán tényleg nem kell főzni tudni, mégis finomságot állíthatunk elő percek alatt.

Ahogy én készítem...

25 dkg túróhoz egy evőkanál tejfölt keverek (arra vigyázva, hogy ne legyen túl lágy). Egy fej édeshagymát apróra vágok, hozzáadom, majd 1-1,5 teáskanál őrölt paprikával, késhegynyi borssal, sóval kikeverem.
Kicsit állni hagyom, majd fehér paprikának a csomáját eltávolítom és a körözöttet a paprikába töltöm. Folpackba csomagolom, hűtőbe teszem néhány órára.
Fogyasztás előtt a paprikát felkarikázom, úgy rakom kenyérre, puffasztott vagy extrudált szeletre.
Pritaminpaprikába töltve is isteni!

2010. augusztus 1., vasárnap

Nigella, a törökméz és a világ legcsúnyább dolga, ami eddig a konyhámban készült

Ezt sikerült ma produkálnom:

Igen! Gusztustalan és elég sok asszociációt feldob.

Ez törökméz lett volna. Valamelyik este a Nigella műsorát néztem félálomban. Nem vagyok nagy barátságban a főztjével, mert nálam sosincs tintahal a fagyasztóban és a kamrámban sincs zsákszámra fenyőmag. Egyszerű vagyok. De akkor épp egy egyszerű dolgot készített. Három alapanyagból készített törökmézet. Én egy telefonszámot nem tudok megjegyezni (még a sajátomban is bizonytalan vagyok 2 év használat után), nemhogy egy egész receptet. Elalvásig mantráztam magamban és még reggel is tudtam, nagyszerű!
Amikor csészével mérte a cukrot a hölgy és a szinkron azt mondta 10 dkg, akkor már sejtettem, hogy valami nem biztos, hogy szöveghű. No, de fél mennyiségben megkockáztatom a dolgot. Ne pazaroljunk annyit, ha mégsem lesz jó.
Tudtam én, hogy előrelátó vagyok. Mert nem lett jó.

Szóval az egésznek az a lényege, hogy 10 dkg cukrot és 2 evk cukorszirupot (én a juharszirupnál maradtam) el kell keverni, majd karamellt kell készíteni. Ha ez megvan 2 teáskanál szódabikarbónát kell hozzáadni, a tűzet elzárni és kavarni, gyorsan, végül egy sima felületre rá kell önteni és megvárni, amíg megszilárdul.

Hát, ez nálam úgy nézett ki, hogy a kedvenc edénykémben nekikezdtem, karamell megtörtént, tűz elzár, szódabikarbóna bele. Ekkor, a kémiai reakció bizonyára elindult, mert 5 ms alatt akart kijönni a négyszeresére dagadt cucc és szilárdult bele az edénybe, mint a beton. Alig bírtam gyorsan valamennyit kikaparni belőle. Ez látható a fenti képen. Mint egy adag purhab. Ekkor azt hittem, vége a lábaskámnak, de még a habverőnek is. De hál'Istennek sikerült fémdörzsivel lekaparni, viszont a konyhaszekrényem festékét sikerül megolvasztani, mert ügyesen rátettem ijedtemben a forró edényt.

Az íze pedig borzasztó, tömény szódabikarbóna. Lehet, hogy a gyógyszertári szódabikarbóna más, mint a bolti? Vagy gyárilag a recept rossz? Nem akarom tudni. Inkább veszek a vásárban tíz évente egyszer törökmézet.