BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. július 30., péntek

Fűszeres élesztős gofri

Rég voltam itt. Most is inkább csak villámlátogatást teszek. Nem nagyon van kedvem mostanában főzőcskézni. Maradok az egyszerű dolgoknál, dominál a "kevés mosatlan, gyors és tápláló étel" irányvonal. Pedig gondoltam, hogy jön a nyár és mennyi mindent elkészítek. Hát, nem így alakul. Inkább lébecolok, mint süssek-főzzek. Most ez esik jól.
De hátulról támadva készítettem most gofrit (gombhoz a kabát). Vettem juharszirupot. Ilyen úri huncutságot most igyekeztem életemben először kipróbálni. Nem volt mihez kipróbálni (de a sorozatos fogászati kezelések közt nem is nagyon inspirált). Majd vettem élesztőt. Abból pogácsa lett volna. Ahhoz sem volt kedvem. Így lett gofri élesztővel és juharsziruppal.
Juharszirup...hát, nem értem mi ez a felhajtás körülötte. Nem volt extra élmény. Maradok a baracklekvárnál.


Fűszeres élesztős gofri (10 db szögletes)

15 dkg tk tönkölyliszt
15 dkg sima liszt
2,5 dkg élesztő
2 nagy evk barna nádcukor (ennyitől nem lesz valami veszett édes, de lekvárral fogyasztva optimális)
10 dkg olvasztott margarin
2 tojás
4 dl tej
citromhéj
fahéj, szegfűszeg, örölt gyömbér
csipet só

A tejet meglangyosítottam, az élesztőt belemorzsoltam, felfuttatam. Közben a tojást a cukrot, az olvasztott (de már langyos) maragarint habosra kevertem a citromhéjjal és a fűszerekkel (ízlés kérdése kinek mennyi, én kb. negyed-negyed teáskanál fahéjat és szegfűszeget és kevesebb gyömbért használtam). Majd beleöntöttem a lisztet és az élesztős tejet, jól elkevertem.Fél órára meleg helyre tettem pihenni (ezalatt megnéztem a Szomszédokat az 1-esen... javíthatatlan vagyok, jóleső nosztalgia kora délután :D). A goffrisütőt megkentem olajjal és a tésztát kisütöttem. 4-5 perc kellett neki adagonként.

0 megjegyzés: