BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. július 31., szombat

Bedőltem


... a marketingnek. Pedig óvatos szoktam lenni és megnézem mit veszek. De most annyira szerettem volna a két betűs drogériában még egy pontot a kártyámra szerezni, hogy egy c.rbona szeletet gyors a vásároltakhoz csaptam. Gondoltam, ilyen piros "gyümölcsöset" még úgysem kóstoltam és még hozzáadott cukor sincs benne??? No, fene! Kezd a magyar müzliipar ébredni???

Gondoltam én, naív. Itthon sikerült a csomagolást megfordítani. Ott már kiegészítve szerepelt a fenti állítás, így ni:
C.rbona piros gyümölcsös müzliszelet cukor hozzáadása nélkül, édesítőszerrel.

Ők nem állítottak valótlant, csak kicsit szépítették a dolgokat. Mostanában elkezdtem haragudni rendesen az ilyen műanyag édesítők ellen, akkor már inkább cukrot, de mértékkel.
De még ha édesítőszer is. Mi az a maltitszirup?Ezt találtam róla, tulajdonképpen E adalék.

Ja, és az utolsó sor a csomagolásról: nagyobb mennyiség fogyasztása laxatív hatású.
Na, az már megint mi a csudát jelent? Ja! Szóval hashajtó hatású! Mennyivel szebben hangzik, hogy laxatív. A rágókra legalább ráírják kerek perec, nevén nevezik a gyereket. De úgy biztos sokan értik, így meg lehet kicsit ködösíteni.

És amikor a csomagolás forrasztását felhajtottam, már szinte röhögnöm kellett. Ez a szöveg olvasható: ".....alacsony Glikémiás indexe miatt az egészséges étrendbe illeszthető. Hozzájárulhat a normál vércukor, vérlipid szint és a testtömeg megtartásához. Élelmi rosttartalma miatt segíti az emésztést, előnyösen befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését és teltségérzetet biztosít."

Az emésztést nem ez segíti, hanem a fent említett laxatív dolog, nem? Előnyösen befolyásolja.... a szójalecitin, a szorbit és a természetazonos aroma. Na, először és utoljára befolyásolta az én szervezetemet!

2010. július 30., péntek

Fűszeres élesztős gofri

Rég voltam itt. Most is inkább csak villámlátogatást teszek. Nem nagyon van kedvem mostanában főzőcskézni. Maradok az egyszerű dolgoknál, dominál a "kevés mosatlan, gyors és tápláló étel" irányvonal. Pedig gondoltam, hogy jön a nyár és mennyi mindent elkészítek. Hát, nem így alakul. Inkább lébecolok, mint süssek-főzzek. Most ez esik jól.
De hátulról támadva készítettem most gofrit (gombhoz a kabát). Vettem juharszirupot. Ilyen úri huncutságot most igyekeztem életemben először kipróbálni. Nem volt mihez kipróbálni (de a sorozatos fogászati kezelések közt nem is nagyon inspirált). Majd vettem élesztőt. Abból pogácsa lett volna. Ahhoz sem volt kedvem. Így lett gofri élesztővel és juharsziruppal.
Juharszirup...hát, nem értem mi ez a felhajtás körülötte. Nem volt extra élmény. Maradok a baracklekvárnál.


Fűszeres élesztős gofri (10 db szögletes)

15 dkg tk tönkölyliszt
15 dkg sima liszt
2,5 dkg élesztő
2 nagy evk barna nádcukor (ennyitől nem lesz valami veszett édes, de lekvárral fogyasztva optimális)
10 dkg olvasztott margarin
2 tojás
4 dl tej
citromhéj
fahéj, szegfűszeg, örölt gyömbér
csipet só

A tejet meglangyosítottam, az élesztőt belemorzsoltam, felfuttatam. Közben a tojást a cukrot, az olvasztott (de már langyos) maragarint habosra kevertem a citromhéjjal és a fűszerekkel (ízlés kérdése kinek mennyi, én kb. negyed-negyed teáskanál fahéjat és szegfűszeget és kevesebb gyömbért használtam). Majd beleöntöttem a lisztet és az élesztős tejet, jól elkevertem.Fél órára meleg helyre tettem pihenni (ezalatt megnéztem a Szomszédokat az 1-esen... javíthatatlan vagyok, jóleső nosztalgia kora délután :D). A goffrisütőt megkentem olajjal és a tésztát kisütöttem. 4-5 perc kellett neki adagonként.