BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. május 1., szombat

10 perces kaja - Lapcsánka

Mostanában ennyi időintervallumra vagyok hitelesítve a konyhában. Nem kedv és elfoglaltság kérdése, inkább a tavasz, napsütés, jó idő miatt van így. Egyszerűen nincs kedvem a hideg falak között lenni. Kint vagyok a szabadban, kicsiny virágoskertemet gondozgatom, szeretgetem, muskátlit locsolok, gazolok, nagyokat sétálok és.... konditerembe járok :) (pirul). Életemben nem csináltam még ilyet, de most a kollektíva együtt határozta el az új életformát és azóta (én legalábbis) szorgalmasan járok. És nyáron úgy fogok kinézni, mint még soha (őőőő... mármint csinosan... remélem)!

A lapcsánka pedig egyik nap ugrott be. Mifelénk nem szokás, enni is csak egyszer ettem életemben. Még pesti egyetemista koromban, valami zugkocsmában, már akkor is 500Ft-ot volt arcuk elkérni érte (7-8 éve...). Pedig tipikus sufnikaja, hozzávalók gyanús, hogy vannak otthon, a pucor meg fél napig elintézve!


Lapcsánka
(1 személyre, igen kiadós!)

1 jó nagy szem burgonya
4-5 púpos evk. liszt (fele sima-fele teljes kiőrlésű búza)
1 tojás
1 evk. tejföl
só, bors, "vegeta"
sütéshez olaj

tetejére: szégyent nem ismerő mennyiségben sajt, tejföl, zöldhagyma

A krumplit megpucoljuk és lereszeljük (amin a tököt is szokás). Hozzáadjuk a többi hozzávalót és palacsintatészta állagú masszát keverünk (a lisztet azért felesben használtam, mert az olajban sütésnél a t.k. liszt szereti magát megszívni és kicsit nehéz lesz az étel). Egy serpenyőben pár evk-nyi olajat melegítünk és a masszát egészben belesimítjuk. Kb. ujjnyi vastagon legyen. Pár perc sülés után megfordítjuk és a másik oldalát is készre sütjük. Tányérra tesszük, megkenjük tejföllel, teszünk rá reszelt sajtot, darabolhatunk rá hagymát.

Majd hátradőlünk a széken és pihegünk. ;)

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

Még sosem csináltam ilyet, pedig nagyon szeretem. Nem is ettem ezer éve, de most nagyon megkívántam. Köszi, hogy felraktad! :-)

kenyi írta...

És tényleg 10 perces dolog, az a legjobb. Jó étvágyat hozzá! :)