BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. március 28., vasárnap

Aszalt gyümölcsös-mascarponés kalács

Ismét Kisa Judit szenzációs könyvéből gyűjtöttem ötletet. A süti tésztája nagyon jó, más kelt süteményhez is ajánlom!

Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
50 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam tönköly)
10 dkg margarin
1 tojás
4 evk. méz (a tésztába)
1 kiskanál fahéj
pici szegfűszeg, gyömbér

töltelékhez:
250g mascarpone
4 evk. méz
20 dkg aszalt gyümölcs (nálam sok-sok mazsola, fekete cseresznye, összedarabolt sárgabarack)

Élesztőt fél deci langyos vízben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi összetevőt valamint a felfutott élesztőt és a tál falától elváló tésztát gyúrunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
Majd átgyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk, téglalap alakúra. A mascarponét a mézzel elkeverjük. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Rászórjuk az aszalványokat. Feltekerjük és 12 egyenlő részre vágjuk. Kiolajozott muffinsütő mélyedéseibe tesszük a szeleteket és egy fél órát pihentetjük. 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Igazi kakaó mellé való...

2010. március 27., szombat

This is the begining...

Új időszámítás kezdődött ezzel a héttel a konyhámban. Semmi életmódváltás, semmi flanc.
Csak ez:


Egy szép, új, csodálatos-fantasztikus, hiper-szuper új tűzhely, ami a saját tulajdonomat képezi ettől a héttől.

Még kicsit szégyellem az előző állapotot, de eddig ezzel működtem:

Egy ruszki rezsó és egy karancs 3t sütője. Mivel szolgilakás az otthonom és ez a szerves része volt 1986 óta, nem voltam hajlandó sok-sok tízezerért megcsináltatni a felső részét a tűzhelynek (mivel nem lehet begyújtani), inkább spóroltam és vettem egy sajátot.
Légkeverés, alsó-felső sütés, grillfunkció. Van minden, csak legyen időm használni!
Most öröm van és bódottá!

Ui.: szóval a pvc és a fal színe sem az én ízlésemet tükrözi ;)

2010. március 17., szerda

Barackos kókuszhalmok

Gyors süti a gyors hétköznapokra. Kevés mosatlan, igazi nyalánkság. :D És ez biza nem update-es!


Barackos kókuszhalmok
(nekem 36 darab lett a mennyiségből)

2 tojás
1 tk. citromlé (én saját reszelt citromhéjat használtam)
150 g porcukor (ennyitől nekem túl édes lett, de az édesszájú kollégáknak pont optimális)
200-225 g kókuszreszelék
6 szem apróra összedarabolt aszalt sárgabarack
1-1 csipetnyi őrölt szegfűszeg és szerecsendió
minden halomhoz 1-1 4cm átmérőjű ostyalap (Aldiban tettem rá szert)

A tojásokat a citromlével és a cukorral habosra keverjük. Belekeverjük a kókuszreszeléket és a fűszereket. 30 percig pihentetjük.
Az ostyákat a tepsibe rakjuk egymás mellé (nem kell a tepsit kenni, nem ragad bele, no para). Kis gombócokat formázunk a kókuszos cuccból és az ostyára tesszük egyenként. Előmelegített sütőben, 175 fokon 20 percig sütjük.

Forrás: az a receptgyűjtemény, amely fémdobozban van, 50 receptkártyát tartalmaz és ez az apró sütis. (Ezt szépen körül írtam!)

2010. március 13., szombat

Brokkoli krémleves - Némi bevezetővel

Na... ezt a hetet is túléltem! Nem győztem a fejemet kapkodni az elmúlt néhány napban, mert eddig csak 150%-on kellett teljesítenem, aztán a héten kiderült, hogy kb. 210%-ra lesz szükség. Szerveztem az március 15-i ünnepséget ezerrel, azzal ment el minden délutánom, hogy próbáltunk, aztán dekorációt, kellékeket kreáltam, versenyt szerveztem és akkor jött a nagy bumm! és kiderült, hogy jövőre 1. osztályt kapok, ami jelenleg sürgős tempóban elvégzett óvodai látogatásokról, szülői értekezletről és bemutató órákról szól. Mivel már kicsit késésben is van a dolog, elég záros a határidő (kb. tegnap...). Senki ne értsen félre, természetesen örülök a lehetőségnek, csak most annyi dolog volt így is pluszban a nyakamban, hogy miattuk néhány álmatlan éjszaka is összeszaladt (mert különben is frenetikus alvó vagyok). A csütörtöki főpróba katasztrófa volt, aztán hál' Istennek összekapták magukat a gyerekek és ment minden flottul. Szóval már az egyik vállamról leesett a teher. És most koncentrálok a leendő elsős manóimra.
A konyhai tevékenykedésem ezekből kifolyólag a minimálisra redukálódott, de azért finom leveskét sikerült elkészítenem.


Brokkoli krémleves (4 személyes adag)

fél kiló brokkoli rózsáira szedve
1 kisebb fej vöröshagyma
1 evk olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín

szerecsendió
bors
vegeta (opcionális)

A vöröshagymát az olíván megfuttatjuk, majd a fokhagymát belenyomjuk. Kettőt keverünk és jöhet bele a brokkoli. Néhány percig hagyjuk az olajon kevergetve, majd engedjük fel vízzel addig, hogy ellepje (nagy fazék kell :D) és puhára főzzük. Ízesítjük sóval és a fűszerekkel. Ha puha, botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre és beleöntjük a tejszínt. Megvárjuk, amíg felforr és tálalhatjuk. Reszelt sajttal, pirított kiflikarikával isteni! (Nekem a kiflikarikára most nem volt időm, maradt a bolti bogyó...sorry)

2010. március 8., hétfő

Virágom, virágom

Nálam már itt a tavasz!

Boldog (Nemzetközi :P) Nőnapot mindenkinek!

2010. március 6., szombat

Díjat kaptam

A minap nagy meglepetés ért: díjat kaptam Szamócától. Ráadásul életem első ilyen jellegű díját, ezért külön köszönet érte Neki!


A díjjal járó kötelezettségek:
1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, aki gondolt rám és küldte.
2. A logót ki kell tennem a blogomba.
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.
4. Írni kell magamról 7 dolgot.
5. Tovább kell adnom a kitüntetést másik 7 blog társamnak.
6. Be kell linkelnem őket.
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról.

Akkor most pedig jöjjön az a bizonyos 7 dolog:

1. Tipikus Szűz jegy szülötte vagyok.
Én vagyok az örök elégedetlen és maximalista. Mindig mindenben 100%-ot akarok nyújtani és teljesíteni, a 98-cal már meg sem elégszem. Tudom, hogy ez nem mindig jó tulajdonság, de az esetek többségében ennek köszönhetem a sikereimet (és néhány nagy kudarcot is...).

2. Ne kérj tőlem kölcsön könyvet!
Nagyon szeretem a könyveket, könyvtártagság-őrült is vagyok (momentán 5 könyvtárba vagyok beiratkozva), de köszönhetően a horoszkópomnak betegesen féltem a saját könyveimet (ebben is nagy szerepe van a rossz tapasztalatoknak is...). Én magam is csak óvatosan bánok velük és ha meglátok valakit, hogy "kitapossa" a könyvet a közepén szinte rosszul vagyok.

3. Magyar tanárként dolgozom
Második éve tanítok egy kis falu általános iskolájában. Van egy hatodikos osztályom, emellett magyart tanítok és a másodikosoknak mindenféle jót. Nem panaszkodhatom, mert nagyon jó, elfogadó kollektívára találtam, a gyerekek meg mindenhol olyanok, amilyenek. Most pedig gőzerővel gyakorlunk a jövő heti ünnepi műsorra, mert én vagyok a szervezője és az egész nap "porondmestere". Jó lesz...

4. Szemüveges vagyok
Nem így indultam, csak 6. osztályos koromban lettem először 0,5-ös, aztán az idők során szépen fellépegettem a dioptria-létrán. Ma meg már nem látok nélküle. Mégis szeretem a szemet nem kímélő tevékenységeket: olvasás, számítógép, kézműveskedés.

5. Utálom a fölösleges dolgokat
Nem kérek plüsst és egyéb hasznavehetetlen tárgyat ajándékba. Haragszom a funkciótlan holmikra. Nem értem, miért jó az ékszer, mire jó a nippel telerakott polc. Legyen funkciója mindennek!

6. Jövő ilyenkor gyógytestnevelő leszek
Ha minden jól megy (és a szakdogámhoz is hozzálátok végre), jövő év elején gyógytestnevelői végzettséget szerzek. Nagyon tetszik a szakma és reménykedem, hogy a körzetembe eső gyermekeket elláthatom majd.

7. Farmer, sportcipő
Ez jellemzi az öltözködésemet az esetek döntő hányadában. Szeretek kényelmesen lenni (munkámhoz is inkább erre van szükségem). Szinte rosszul érzem magam, ha ki kell öltözni, a magassarkú a halálom. Nem is tartok belőle sokat: összvissz egy pár ilyen cipőm van.

Szóval ilyen vagyok. :D
A díjat azok, akiknek szánnám, már megkapták, ezért én inkább "szóban" küldeném tovább minden lelkes konyhamesternek, kezdőnek és profinak, azért, hogy igenis főzzünk otthon, örömmel, mert annál nincs jobb és finomabb. Le a menzakoszttal! :D

2010. március 2., kedd

Ötlet - Cukrozott citromhéj


Nem tudom, ki hogy van vele, de én egyre jobban kiakadok a citrom-felhozataltól. A "mit tegyek, ha citromhéjra lenne szükségem?" témát már korábban kirecéztem. Sajnos, továbbra sincs módomban biocitromhoz hozzájutni. Lakóhelyem környékén, sőt a szülővárosom táján sem tudok olyat, aki árulna ilyesmit. Viszont már irtózom citromot vásárolni, mert a hideg ráz, amikor elolvasom, mivel kezelték és még fel is tüntetik, hogy a héj fogyasztásra nem alkalmas!
Mivel a citromfámon beérett a termés, első rangú bio anyaghoz jutottam hozzá :D
Ezt pedig nem szívesen pocsékolja el az ember. Így a citromok egy része lecukrozva várja a süteménybe kerülést.
Szegény, megboldogult nagymamám élt a következő trükkel:

A citromhéját reszeld le egy tálba, majd facsard ki a levét, azt is add hozzá. Tegyél bele annyi kristálycukrot, hogy egy enyhén édeskés kivonatot kapjál (kb. 2-3 kiskanál/citrom). Tedd kimosott, tiszta üvegbe és hűtőszekrényben tárold felhasználásig. Hónapokig eláll.

Így nem kell minden alkalommal reszelgetni, csak előkapom. A cukor pedig nem engedi, hogy megromoljon. Jó, jó nem energiamentes, de több a semminél.
Arra vigyázz, hogy csak tiszta kanállal nyúlj az üvegbe!

Tudom, hogy nem egy nagy dolog az egész, de jó módszer az ilyen permetezett, vacak világban.