BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. január 28., csütörtök

Zöldbabpörkölt tönkölygaluskával

Zöldbabra éheztem, pedig nem is vagyunk barátságban.
Valahogy gyerekként a zöldbableves és a palacsinta összekapcsolódott. Ha palacsintát sütött anyu, akkor biztos, hogy azt z.b.leves előzte meg. Ez biztos pszichológia: a mohó, kövér kisgyerek (szóval én :D) minél hamarabb a fincsi palacsintát szeretné túrni, de előtte még a "kötelezőn" vagyis a levesen túl kell lenni. :D Lehet, ezért nem lettünk barátok. A főzeléket meg csak szimplán nem szeretem. Arra nincs magyarázatom.
De tegnap hozattam az embörpajtással babot a boltból (persze fagyasztott verzióban). Ma pedig kinyitottam a segédletet és a könyv utolsó receptje a zöldbabpörkölt volt. Gondoltam, ezt ki kell próbálni. És jól tettem ;) Nagyon finom lett. Tönkölylisztből készítettem hozzá galuskát, majd megspékeltem tejföllel és 20 perc alatt kész is volt az ebéd.

Zöldbabpörkölt tönkölygaluskával

4 személyre: 80 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, só, bors, két gerezd fokhagyma, pirospaprika, 1 leveskocka, 2 evk. olaj

A hagymát felaprítjuk, olajon megpirítjuk, majd pirospaprikát adunk hozzá és kevés vízzel felengedjük. A sárgarépát lereszelve a pörköltalaphoz adjuk, a fokhagymát belenyomjuk, leveskockát beletesszük. Ha a répa félpuhára puhult, hozzáadjuk a fagyasztott zöldbabot. Fűszerezzük. Kevés víz hozzáadásával puhára főzzük.

Galuskához egy tojást felütünk, kb. fél deci vízzel és annyi t.k. tönkölyliszttel, amennyit felvesz galuskatésztát keverünk, sózzuk. Kifőzzük, leöntjük.

A pörköltet tálaláskor tejföllel kínálhatjuk.

0 megjegyzés: