BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. december 11., péntek

Megreformált mézes, néhány mínusz ponttal

Először is... túl vagyok a vizsgán. Eredmény januárban. Nem sietős a tanárnak, nekem meg pláne... Annyit elárulhatok, nem az ötösért indultam. Anatómia-életanból azért ennyire maximalista nem vagyok... Még harmadjára sem, mivel ez volt belőle a harmadik vizsgám, de sose fogadták el az előzőket.

No,de! Rám tört a héten a karácsonyi hangulat és mindenáron mézeskalácsot akartam enni. Mindenki nagyüzemben gyártja már, nálunk itthon meg ez csak olyan járulékos része a karácsonynak. Sőt, tavaly nem is sütöttünk. Mindig itt marad a nyakunkon, kitavaszodik, mire elfogy (a szaloncukorral szintén ez a helyzet).
De most mégis ráadtam a fejem. Kicsit reformosabb lett az átlagnál (graham-liszt), viszont a mézes nem mézes porcukros-tojásfehérje hab nélkül (számomra...). Kicsit a "light kóla ivása a big-mac menü mellé" esete jut róla az eszembe. :D

Ez a recept is a Kisa Judit könyvéből való (de jó, hogy eszembe jutott a héten, hogy nekem olyanom is van! :) )

Mézespuszedli

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg méz
10 dkg vaj
3 tojás
2 mokkáskanál szódabikarbóna
fűszerek: 1 kiskanál szegfűszeg, 1,5 fahéj, fél gyömbér
(vagy mézesfűszer a boltból)

A mézet felmelegítjük, belekeverjük a fűszereket. A tűzről levéve beletesszük a vajat és megvárjuk, amíg elolvad (ekkor hűl ki arra a hőfokra, hogy mehessen bele a tojás). A tojásokat a mézes cumóhoz keverjük. Végül a liszttel összedolgozzuk. Jó pár órán keresztül hűvös helyen pihentetjük (a recept 10 órát ír, én nem vártam csak 4-et és semmi hiba nem lett). Vékonyra kinyújtjuk, kiszúrjuk és 180-200 fokon 10 perc alatt megsütjük. Nem keményedik meg, egyből fogyasztható.
Tojásos-cukros hab nélkül is finom, az már csak a plusz (kalória :D )

Na, de egyszer van karácsony egy évben... ;)


0 megjegyzés: