BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. november 3., kedd

Vega rakott padlizsán

Én, aki a fóliás kertészet fellegvárából származom, helyi termelőktől vásárolt padlizsánból készítettem vacsorát.
Mert igen, hiába a paprikanemesítési múlt és a roskadozó paradicsomos rekeszek. A kertészek rájöttek, hogy újítani kell. Néhányan elkezdtek a padlizsánnal foglalkozni, a környéken, mivel korrekten megterem a mi éghajlatunkon is, csak még a magyar népben nem történt meg a tudatosítása. De a helyi piacon nyártól ősz végig mindig kapni szép padlizsánokat. Helyi termelőktől, nem Spanyolországból vagy Olaszországból.
A kis családom se fogyasztott hosszú-hosszú évekig padlizsánt, de mióta anyukámnak van egy Erdélyből származó kolléganője emberes mennyiségben megy a zakuszka otthon és néhanapján készül muszaka is.
Én nem tudom, hogy azt készítettem-e (nem tudom, hogy elég "muszakás"-e a recept), de leraktam a zöldséget és finomra sült, hús nélkül, szójával.


Vega rakott padlizsán (emberes 2 adag)

Kell hozzá: 1 helyes padlizsán, szójagranulátum, tejföl, rizs, lilahagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, sajt, só, bors, "vegeta"

Egy szép, nagyobbacska padlizsánt megmostam, csíkosra lehúztam a bőrét, felkarikáztam és picit megsózva papírtörlőre raktam (hogy a keserűség távozzon) kb. 30 percre. Ezután két maréknyi szójagranulátumot jól be"vegetázott" vízben felforraltam. Kb. 10 dkg rizst kifőztem.
Egy lilahagymát kevés olajon megfonnyasztottam, megpirítottam benne a víztől kinyomkodott szójagranulátumot. Mikor megpirult két felkockázott paradicsomot és egy paprikát beletettem, két gerezd fokhagymát belenyomtam. Megvártam, amíg a paradicsom és a paprika levet engedett és egy kicsit forraltam, fedő alatt. Levéve a főtt rizst belekevertem.
Közben a padlizsán szeleteket megsütöttem egy serpenyőben, minimális olaj használatával.
Egy jénai aljára egy réteg tejfölt simítottam (jutott az edény falára is). Jött egy sor padlizsán a tál aljára, rá egy adag rizses-szójás cucc. Megint padlizsán megint cucc. A tetejét padlizsánnal fejeztem be, tettem rá egy kevés tejföl és reszeltem rá sajtot. Ment a sütőbe 30 percre, közepes hőmérsékleten.

Sok mosatlan, de megéri! :D


0 megjegyzés: